Què és Esplay?

"El joc no té edats ni fronteres. Esplay potencia l'aprenentatge a través del joc i estimula que els pares juguin, comparteixin i experimentin amb els fills"
(James Begg, periodista del Què fem? – La Vanguardia)

"Els protagonistes d’aquest sarau, al costat dels nens i els adults, són una pila de ninots de Playmobil de gran format"
(Time Out – El Periódico)

Esplay és un centre itinerant de lleure en família que es basa en el joc educatiu i la iconografia de la històrica marca Playmobil a escala humana. A cada ciutat on se celebra, normalment ubicat en espais vinculats en l'àmbit cultural, es crea un ambient on els nens juguen, exploren i adquireixen hàbits i valors. A l'Esplay el joc esdevé un recurs didàctic que afavoreix les pràctiques educatives de manera interactiva, dinàmica i dialèctica entre els pares i els fills.

 
Objectius
"El joc juga un paper fonamental en els aspectes psicològics i pedagògics per al desenvolupament de la personalitat i la integració social de les criatures" (Xavi Tedó, periodista d'ARA Criatures)

El joc té, a més de beneficis com divertir-se i aprendre, unes estratègies que poden funcionar molt bé per a altres àmbits de la vida com el professional. Una cita de Bruner (2002) diu que "jugar és una forma d’utilitzar la ment o, millor encara, una actitud sobre com utilitzar la ment. És un àmbit d’aprenentatge on posar-se a prova, un espai en el que es pot combinar pensament, llenguatge i imaginació"

Els jocs d'Esplay s'han dissenyat perquè els nens desenvolupin:

• Habilitats personals i afectives com la motivació, la superació personal, la capacitat d’enfrontar-se a reptes, l’autoconfiança i l’expressió de sentiments i emocions

• Habilitats i capacitats cognitives com la curiositat, la percepció visual i auditiva, la capacitat organitzativa i analítica de diferents situacions, la resolució de problemes o la presa de decisions i, finalment, l’anàlisi i contrast de valors i actituds

• Habilitats socials com la interiorització de normes, la comunicació directa i indirecta en el cas dels jocs multiusuari, la cooperació i el treball en equip

• Habilitats psicomotrius com la coordinació de moviments, l'orientació i l'organització espaial, la precisió i la rapidesa

 
Estructura
“Jugar i explorar” és la filosofia d’Esplay i convidem a les famílies que s'endinsin en el fascinant univers de Playmobil sota el concepte d'educar jugant. Tot el que es necessita és una mica de curiositat i imaginació. Esplay s'estructura en quatre àrees: jocs, tallers, exposició de dioramos, i fira de col·leccionisme i intercanvi de Playmobil.
 
"A més d’endinsar-se en el fascinant univers de Playmobil, a l’Esplay les famílies descobriran i participaran activament en un model de joc pensat per incentivar la creativitat dels nens"
Socpetit.cat
 

Exposició de diorames
Diorames de temàtiques tradicionals i culturals de cada municipi que visita Esplay amb la col·laboració d'entitats vinculades a Playmobil d'arreu de Catalunya. A la propera edició a Olot farem dos pessebres, un dels quals de 12 metres quadrats amb els Amics de Playmobil de Montmeló, i una cavalcada de Reis per la tradició pessebrista d'aquesta ciutat durant el Nadal.

Tallers
Màscares i caretes, contes i faules del món, xapes, estampació de camisetes, tècniques d’scrapbooking i decoració personalitzada, galetes, disfresses, stop motion i maquillatge de fantasia.

Fira de col·leccionisme i intercanvi
Parades amb productes i complements Playmobil i altres elements relacionats amb l’esdeveniment.